Despre noi

Organizatie  ♦  Despre Biliard  ♦  Pentru parinti  ♦  Cluburi Sportive  ♦  Istoric

Federația Română de Biliard-Pool este persoanã juridicã de drept privat, de utilitate publicã, autonomã, neguvernamentalã și apoliticã. Este o structurã sportivã de interes naţional, singura autorizatã sã organizeze şi sã controleze în România activitatea ramurii de sport biliard.

Federația Română de Biliard-Pool este recunoscută de către Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret și afiliată la Comitetul Olimpic și Sportiv Român și la Federația Europeană de Biliard (EPBF).

Înființată în anul 2010, FRB-P are o conducere formată dintr-o echipă tânără, puternic motivată de dragostea față de acest sport. În scurta sa istorie, FRB-P a organizat sau a colaborat la organizarea de evenimente sportive ca: Tacul de Aur – Constanța, Campionatul Național de Biliard 2012, Corporate Games 2012 – București, Cupa Presei – București.

Potențialul dezvoltării biliardului ca sport este unul imens având în vedere faptul că este unul dintre cele mai practicate sporturi la nivel de amatori, fapt evident dacă ne uităm la numărul mare de săli de biliard și la gradul lor de ocupare.

Un alt aspect care ne dă speranțe pentru dezvoltarea acestei ramuri de sport este introducerea biliardului ca disciplină opțională în programa școlară din anul 2013. Acest fapt va duce la îmbunătățirea imaginii biliardului și la lărgirea semnificativă a numărului de sportivi legitimați și a bazei de selecție.

Având în vedere că în numai 3 luni de la începerea activității competiționale la nivel național FRB-P a afiliat 16 cluburi sportive și a legitimat peste 200 de sportivi care participă în campionatul intern, că suntem parteneri într-un proiect finanțat din fonduri europene, că sportivii români s-au clasat anul acesta pe podium la importante competiții internaționale, că avem deja un campion mondial la biliard artistic în persoana sportivului Gabriel Vișoiu, suntem încrezători că vom duce la bun sfârșit ceea ce ne propunem în continuare.

 SCURT ISTORIC

O variantă a biliardului jucată cu doar 3 bile – carambolul – pe o masă fără buzunare era un mod de petrecere a timpului liber destul de întâlnită în perioada interbelică în România. După venirea comuniștilor la putere, carambolul fiind considerat un joc burghez, a fost aproape interzis. Despre celelalte variante de biliard, în România de dinainte de ’89 auziseră doar cei puțini care călătoreau în occident sau cei care aveau acces la reviste sportive ce apăreau acolo.

Evoluția acestui sport în România a fost și este oarecum asemănătoare fostelor state socialiste. Pauza fortuită de peste 45 de ani în biliardul românesc are efecte negative și astăzi. Dacă în anii ’91 – ’92 se ajunsese la un număr de câteva sute de mese de biliard în țara noastră, astăzi putem spune că s-a ajuns la zeci de mii de mese în toată țara. O creștere explozivă într-o perioadă relativ scurtă. Un procent covârșitor de 98% din mesele existente azi în România sunt cele de biliard-pool.

Biliard-pool reprezintă acum în România al doilea sport ca număr de practicanți amatori (după fotbal). Recunoașterea oficială ca sport s-a consfințit în 1997 când s-a înființat Federația Română de Biliard. Astfel activitatea sportivă s-a desfășurat într-un cadru organizat până în anul 2005 când activitatea federației a fost întreruptă.

Trebuie remarcat faptul că în perioada 2006-2010, chiar fără o formă federală organizată au existat cluburi sportive de biliard, pasionați ai acestui sport și sportivi care și-au continuat activitatea atât în plan intern cât și internațional. Dintre sportivii care au avut rezultate notabile în plan internațional în această perioadă amintim printre alții pe: Ovidiu Cristea, Ioan Ladany, Mihai Braga, Liliana Petrișor la bila 8 si bila 9 și Gabriel Vișoiu care a devenit multiplu campion mondial la biliard artistic.

În anul 2009 un grup de inițiativă a reluat demersurile pentru o Federație Sportivă Națională de biliard. În urma eforturilor acestora, în 2010 a fost recunoscută oficial Federația Română de Biliard-Pool, persoană juridică de interes național și de utilitate publică. Samanta infiintarii noii federatii a fost plantata la Timisoara, in cadrul concursului EurostructurOpen. Din nefericire, sponsorul cu care trebuia sa pornim la drum nu a mai putut sustine activitatea federatiei din motive obiective, independente de vointa acestuia. A fost o lovitura grea pentru o federatie la inceput de drum, dar pasiunea celor implicati a staruit si actele necesare functionarii in deplina legalitate au fost finalizate in anul 2010.

A urmat o perioada de un an si jumatate in care activitatea federatiei a tinut doar de atragerea de cluburi sportive si de iubitori ai acestui sport care sa ajute biliardul romanesc sa reintre in randul ramurilor sportive si sa atinga noi culmi ale performantei. Astfel, rand pe rand, in cadrul federatiei au venit oameni ca: Valentin Turigioiu, Valerian Atomulesei, Iulian Dragne, cu ajutorul carora s-au realizat cateva obiective esentiale: afilierea la Federatia Europeana de Biliard (EPBF), obtinerea unei mici dar importante finantari de la ANST, punerea la punct a unui sistem competitional regional si demararea campionatului national.

În perioada 2012-2011, FRB-P a organizat în parteneriat sau sub egida ei numeroase concursuri la nivel intern, iar în plan internațional a avut participări cu rezultate foarte bune în biliardul artistic.

În 2011 FRB-P a fost primită ca membru afiliat al Comitetului Olimpic și sportiv Român, iar în 2012 ca membru afiliat al Federației Europene de Biliard (EPBF). Tot în 2012 s-au demarat primele Campionate Naționale de seniori, juniori și feminin, organizate în opt zone geografice tradiționale ale țării.