Despre Biliard

Biliardul este practicat inca din secolul XV, in Romania este unul din cele mai practicate sporturi la nivel de amatori.

Putina istorie : la inceput se juca pe jos, mai tarziu spatiul de joc s-a ridicat pe  masa pentru ca jucatorii sa nu mai stea aplecati. Tacul din acea vreme aducea cu o crosa de cricket. Dat fiind ca bilele apropiate de manta erau greu de jucat cu partea lata, cineva a avut ideea sa intoarca tacul invers si sa loveasca cu partea ascutita. Urmatorul pas in devoltarea acestui sport a fost inventarea pastilei de piele, care permitea jucatorilor sa lovesca bila alba si in lateral inducand efect lateral si marind foarte mult posibilitatile de a manevra bila alba pe masa. Au aparut creta pentru ca pastila sa se lipeasca mai bine pe bila alba si ferula pentru a proteja varful tacului. Atunci cand jucatorii au inceput sa circule intre orase s-a inventat tacul din doua bucati pentru a fi mai usor de transportat.

Biliardul este un sport sigur pentru copii, pericolul de accidentari este foarte redus. Elegant, complex dezvolta ambitia, creativitatea si caracterul copiilor.

Permite participarea unei game largi de practicanti, indiferent de varsta, sex, greutate … se poate practica si de persoanele cu handicap locomotor.

A fost recunoscut ca sport de CIO in 1998, participa cu succes la Jocurile Mondiale si este foarte aproape de a fi acceptat la Jocurile Olimpice.

Incadrat in categoria sporturilor de precizie, biliardul este de asemenea un joc strategic, mai este denumit “sah cu bile”. O sfera loveste alta sfera si de fiecare data sunt foarte multe elemente care influenteaza traiectoria bilei albe sau a bilelor obiect. Pentru a juca biliard la nivel inalt trebuie ca fiecare lovitura sa fie aproape de perfectiune pentru a  trimite bila obiect acolo unde doresti dar , la fel de important, si de a pozitiona bila alba pentru urmatoarea “mutare”. Biliardul este o combinatie intre stiinta si arta, intrucat cunostintele tehnice trebuie combinate in mod continuu cu simtul si creativitatea.